perjantai 6. joulukuuta 2013

The matka, part II

Euroopan pyörätournee oli sen verran onnistunut, että nälkä jäi; tätä täytyy saada lisää. Hienojen kokemuksiemme innoittamana päätimme nostaa hieman haastekerrointa ja repiä  juurineen ilon irti työelämän sapattivuodesta. Ahmia elämyksiä koko rahalla (kirjaimellisesti...) kun kerran mahdollisuus meille tarjottimella annetaan. Toki jo kesällä oli selvää, että Euroopan reissun harjoitusleirin jälkeen nostamme kytkintä talveksi jonnekin kauas ja lämpimään, minne ei viikon kahden lomaviikolla tule lähdettyä. Emme kuitenkaan ihan maailmanympärysreissua alun alkaen ajatelleet, mutta sellainen siitä nyt tuli.

Kotopuolessa vietetyn kuukauden aikana suunnitelmat ehtivät kypsyä mielissämme, mutta lopullisia päätöksiä oli yllättävän haastava tehdä, kun periaatteessa koko maailma on auki. Lisäksi piti miettiä missä päin on liian kuuma tai sadekausi tai turistikausi kuumimmillaan tai liian ankarat olosuhteet tai huumesota tai liian kiemurainen lentoreitti tai tai... Etelä-Amerikka on erityisesti Tiinan pitkäaikainen haave ja Mattiakin mantere polttelee. Uusi-Seelanti on saanut niin paljon hehkutusta osakseen, että ulkoilmaihmisten lienee pakko käydä katsomassa, onko väitteillä katetta. Japani ja Korea ovat erityisesti Matin intresseissä, mutta kutkuttavat myös Tiinaa omintakeisuudellaan. Lopullinen reittisuunnitelma päätettiin kuitenkin vasta Kilroyn tiskillä.

Viime päivät ovat menneet melkoisessa pyörityksessä, varusteiden hankintaa, pyörien varustelua, lentojen varausta, karttojen latausta, pientä perehtymistä Chileen,  matkustusilmoitusten tekoa jne. Chilen suurlähetystö toivoi suomalaisten matkaajien ilmoittautuvan heille ja tuikkasinkin sinne sähköpostia. Pääsimme ilmeisesti heti piireihin, "Hyvät siirtokuntalaiset" -sähköposti kutsui meidät suurlähetystön Santa Lucia juhliin viikon pääästä. Kiitos kutsusta, siirtokuntalaiset passaa juhlat tällä kertaa.

Vähän jännittää, saadaanko kaikki kamat mahtumaan pyörälaukkuihin. Mukaan lähtee tällä kertaa taittopyörät, joka tarkoittaa pienempää varustemäärää mukaan kuin kesän reissulle. Taittopyörän kyytiin ei yksinkertaisesti mahdu niin paljon rompetta, kuin tavarapyörän päälle. Varsinkin, kun ideana olisi pärjätä ilman etulaukkuja. Mukaan tulee kuitenkin aika sama setti kuin edellisellekin reissulle. Camping -varusteet (teltta, makuupussit, patjat & keitin) vievät eniten tilaa, mutta luonto- ja maisemaelämyksiä halajaville budjettimatkalaisille setti on oleellinen. Jostain on tingittävä ja se tarkoittaa minimaalisen vaatekertamme minimoimista entisestään. Good bye kaupunkivaatteet. Taittopyöristä on syytä mainita muutama sana, sillä useampi näkee tässä vaiheessa meidän pyöräilevän karavaanarihenkisillä minikokoisilla pyörillä Andeilla. Mutta nämä fillarit ovat melko normikokoiset, 26" rengaskoolla kuten maastopyörät, joilta pyörät muutenkin näyttävät. Kevyet ja ketterät, tosin emme ole juurikaan ehtineet niitä sisäänajamaan, joten tositoimiin ne joutuvat vasta tien päällä. Jännitysmomentti on myös se, miten saadaan pyörät mukaan kullekin lennolle. Paketti kun on taitosta huolimatta kunnioitettavan kokoinen. Eli paljon on jännitettävää vielä ennenkuin päästään varsinaisesti pyörän selkään. Tällä reissulla emme ajatelleet olla koko ajan pyörilllä vaan hyödyntää pyörien taitto-ominaisuutta ja nakata ne tarvittaessa bussin kyytiin.


Testing, testing

Tulevana keskivikkona starttaamme reissuun ja lennähdämme Madridin ja Santiagon kautta Puerto Monttiin, joka on Santiagosta about 1000 km etelään. Minne sieltä sitten rullaamme, on vielä melko pitkälti auki, mutta alustavat suunnitelmat koukkaavat myös Argentiinaan. Kivaa, että saa verestää pahasti rappeuttunutta espanjankielentaitoaan pitkästä aikaa. Helmikuun lopussa lento Santiagosta Aucklandiin ja huhtikuun lopussa sieltä Tokioon. Hienoa olisi, jos osuisimme Japaniin kirsikkapuiden kukinta-aikaan. Japanista lautalla Etelä-Koreaan ja Soulista lehto 9.6. suloiseen Suomen suveen, jos kaikki etenee suunnitellusti. Liminaalitila kutsuu kiinnostuneet seuraamaan matkamme etenemistä, päivitämme kuulumisia silloin kun wifi suo.


Alkupisteemme Porto Montt sijaitsee vasemman yläkulman lahdenpuokamassa
 

2 kommenttia:

  1. Mahtavaa!! Turvallista matkaa!!

    VastaaPoista
  2. Lycka till! Seurataan silmä kovana ja Kiwiland vinkit tulee perässä!
    Take care!

    VastaaPoista

Nimi olis kiva, kuva ei välttämätön