maanantai 22. heinäkuuta 2013

Fiilistelyä maailman laidalta

No nyt on viimein normaali tuuli (9-13 m/s, normaalius on suhteellista) ja sen innoittamana kuuden tunnin purjehdus Brännskäristä ulkosaariston reunalle Suomen eteläisimpään paikkaan Utööseen. Hauskaa purjehdusta ja Linnanmäki-tyylistä aaltoilua isolla selällä, jonka sai ylittää, olipahan lystiä!  Helleaalto alkoi kuulemma tänään, eikä sitä käy kiistäminen täälläkään. Arska helottaa ja + 16. Kyllä ulkosaaristossa ja -merellä vaan on joku erityinen taika, täällä silmä lepää ja jotenkin on kovin heleppo hengittää.

Se tunne, kun törmää paikkaan, jossa on ideaa, kekseliäisyyttä, henkeä, yritteliäisyyttä ja joku juttu. Arvostan. Paikasta huokuu, että sillä on väliä jollekin ja sitä myöden kaikille muillekin. Olimme viime yön Brännskärissä, jossa nuori puuseppä pitää vierasvenesatamaa. Paikassa kiva kahvila, mahtava näköalaterassi, maukkaat kakut, viehättävä luontopolku, mukava sauna, maatiaiskanoja ja hauska oleskelutila vanhassa venevajassa. Homma ei ole turhan fiiniä, mutta huolella harkitun oloista. Ulkomaiset työleirinuoret luovat sopivaa hihhulifiilistä. Paikka menee Saaristomeren vierasvenesatamalistalla top 3:een.



All time favorite Saaristomerellä on Österskär. Komea rykelmä luotoja ja pieniä saaria avomeren keskellä, paikkaan lähestytään Myrskyluodon Maija -hengessä. Saariston paras sauna, tehty vanhaan venevajaan, joka sisustettu kalastajatyyliin. Portaat suoraan mereen, kiuas lämpiää puilla. Vanhempi herrasmies myy ruotsiksi kalaa, joko suoraan tuoreena fileeksi päätyen sumpusta nostettuna tai savustuspöntöstä, välillä ahventa, joskus kampelaa. 

Lisää hyvän mielen aiheuttajia. Rumarissa  naapuriveneen rouva tarjosi meille kattilallisen tuoreita mustikoita. Hän oli vanhana marjastajana innostunut edellisellä saarella hyvästä sadosta ja nyt ihmetteli, että mitäs näillä kaikilla tehdään, kun mustikkapiirakkakin oli jo tehty. Mustikat päätyivät meidän aamupuuroon ja niin antaja kuin ottajatkin saivat hyvän fiiliksen. 


Mutta me lähdetään nyt fiilistelemään Utön antia ja on etsimään kakkukaffipaikkaa.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nimi olis kiva, kuva ei välttämätön