sunnuntai 21. maaliskuuta 2021

Syysmyräkkä Kotkan ulkosaaristossa

Marraskuu, tuo kuukausista julmin vaati jotain kivaa tekemistä viikonlopuksi. Ajatuksena oli pysytellä kohtuullisen matkan päässä kotikonnuilta ja väistellä hotellimajoituksia, vaikka koronakurimus olikin taas vaihteeksi rauhallisemmassa vaiheessa. Jollain logiikalla päädyimme kääntämään katseemme itään ja Kotkan saaristoon, jossa emme olleet koskaan käyneet. Emmekä muistimme mukaan Kotkassakaan. Turun saaristo on tuttu, mutta jostain syystä itäisen Suomenlahden saaristo on jäänyt täysin tuntemattomaksi, vaikka sielläkin pääsee useille saarille ilman omaa venettä (tämän hoksasimme vasta  nyt). 


Haapasaari


Lauantaina aamupäivällä ajelimme ensin Kotkaan ja sieltä yhteysaluksella Rankin kautta Haapasaareen. Paattimatka kesti n. 1,5 h ja sen myötä siirryimme toiseen maailmaan ja ulkosaariston tunnelmaan. Haapasaaresta tuli hieman Utö mieleen.

Olimme sopineet majoittuvamme vanhassa koulussa. Haimme avaimet Suomen pienimmästä ympäri vuoden aukiolevasta osuuskaupasta. Menomatkalla saimme vinkin pyytää myös kirkon avaimet mukaan, jotta pääsemme tutkimaan paikalliset nähtävyydet. Saimme nipun avaimia ja teimme viime hetken ostokset.


Osuuskauppaa kohden


Koulumajoitus oli oikein passeli, pääsimme tutkailemaan myös samassa rakennuksessa sijaitsevaa minikirjastoa ja luontokeskusta, jotka nukkuivat marraskuussa Ruususen unta. 


Kirjasto


Koulu, kirkko, kirjasto & osuuskauppa. Nähtävyydet - check!

Tuuli yltyi illan mittaan myrskylukemiin ja pääsimme osaksi autenttista saariston syystunnelmaa. Saunoimme koulun piharakennuksen vanhassa puusaunassa ja istuskelimme ulkona vilvoittelemassa 19 m/s tuulen (puuskissa 24 m/s) viilentäessä. Sähköt meni koko saarelta kahdeksan jälkeen illalla ja palautuvat seuraavana päivänä juuri ennen lähtöämme. Mikäs meillä oli sisällä jykevässä koulurakennuksessa, tuuli ulvoi ulkona ja hyllystä löytyi luettavaa Haapasaaren mielenkiintoisesta historiasta. Makuupusseissa otsalampun valossa olimme tyytyväisiä, että saimme olla sisämajoituksessa. 


Lounas sähkökatkon tapaan


Myrskyn jälkeisenä aamuna


Sunnuntaikävelyllä kolusimme saaren toisen puolen, jonne emme edellisenä päivänä ennättäneet. Montaa ihmistä emme nähteen koko saarella, mutta onnistuimme kuulemaan mielenkiintoisia tarinoita muutamilta lähes paljasjalkaisilta haapasaarelaisilta. Hieno paikka, kannattaa ehdottomasti käydä. Talven seesteinen tunnelma lienee muisto vain kesäkauden lähestyessä. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nimi olis kiva, kuva ei välttämätön